Let’s cook the future

Pierwszy w Polsce posiłek ugotowany przez robota? Studenci SoF szykują smakowitą
niespodziankę w świecie robotyki

Żyjemy w świecie coraz bardziej zurbanizowanym. Masy ludzi mieszkają coraz dalej upraw i
hodowli. Jednocześnie zmienia się krajobraz naszej codzienności – otacza nas coraz więcej
technologii, robotów, maszyn, sprzętów, urządzeń, z którymi wchodzimy w różne interakcje.

Jak jeść w takim świecie? Jak się odżywiać, konsumować, hodować, uprawiać, przetwarzać
i dystrybuować żywność w tym komplikującym się systemie nowych zależności? Jak
będzie wyglądała kuchnia przyszłości, skoro tradycyjny model masowej produkcji i
przetwarzania żywności coraz częściej jest podważany?  Na rynek coraz silniej wpływają bowiem
wymogi zrównoważonej, zindywidualizowanej konsumpcji.
W dodatku jedzenie w naszym społeczeństwie już dawno przestało być tylko zaspokajaniem
pierwotnych, biologicznych potrzeb.  Kuchenne rytuały podlegają modom, stają się sztuką,
wyznacznikiem stylu życia.

Jedzenie to nowy seks, narkotyki, religia

mówi Mary Eberstadt. Seks nie dlatego, że jedzenie jest zmysłowe, choć nie da się zaprzeczyć,
że zmysły odgrywają tu dużą rolę – raczej dlatego, że wyznaczamy w społeczeństwie nowe normy.
Skoro dzisiaj korzystamy ze zdobyczy rewolucji seksualnej i pozbywamy się tabu w tej
sferze, to nowych norm poszukujemy także w innych obszarach – a jedzenie jest jednym z nich.

Co zatem wolno, a czego nie wolno jeść? Ile razy dziennie? Z kim? Gdzie? Jak szybko? Z jakiego
opakowania, talerza czy sklepu? Skąd pochodzi to, co jem? Wszystkie te pytania są dzisiaj
kluczowe, bo większość z nas wyznaje zasadę „jestem tym, co jem”.

Jaka przyszłość czeka jedzenie, gotowanie, kuchnię w ogóle?
Co i jak będziemy jeść w przyszłości? Kto będzie dla nas lub za nas gotował?
Jak tym wymogom mają sprostać producenci?

Te pytania przyświecają nowatorskiemu projektowi Let’s cook the future, w którym studenci uczą
się obsługi i programowania robota Kuka, a jednocześnie mają za zadanie przyrządzić
smakowity posiłek składający się z kilku dań.

Celem tego nietypowego przedsięwzięcia, który prowadzony jest na II roku projektowania
przemysłowego (specjalizacji Industrial Design pod okiem Oskara Zięty i Doroty Kabały)
we współpracy ze specjalizacją socjologiczną (Agata Nowotny), jest rozwój kompetencji
i znajomości robotyki oraz poszukiwanie połączeń obszarów projektowania, nowych
technologii i trendów kulinarnych, a ponadto zmierzenie się z wyzwaniem, jakim jest
projektowanie kuchni przyszłości.

Głównym aktorem jest tu robot przemysłowy Kuka (wśród studentów nie ma zgody co do tego czy jest to
ona czy on🙂 Akcja rozgrywa się w otoczeniu zapewnionym przez firmę Amica – producenta
AGD. Gotujemy, pieczemy, podsmażamy i dusimy na sprzęcie tej marki, używając produktów spożywczych dostarczonych przez LIDLa.

Końcowe efekty będzie można podziwiać, a nawet kosztować, bo oprócz nauki robota,
studenci odbywają prawdziwy kurs gotowania.

W tym tygodniu gościliśmy Agę Kozak – dziennikarkę i blogerkę kulinarną oraz Mateusza
Kubika, który uczył nas analizy sensorycznej. Poczuliśmy na własnych nosach jak trudno
odróżnić aromat tosta od ryżu basmati, a zapach gumy od drzewa cedrowego.

Wieczorem poszliśmy do restauracji Concordia, gdzie sam szef kuchni – Tomasz Purol,
uczył nas podstaw krojenia, siekania i dozowania.

Jesteście ciekawi efektów? Zastanawiacie się jak smakuje pierwszy w Polsce posiłek
przyrządzony przez robota? Zapraszamy na targi Arena Design w Poznaniu od 5 do 8 marca, gdzie będzie można zobaczyć i skosztować 5 dań przygotowanych przez Kukę.

tekst: Agata Nowotny
foto: Magda Gąsiorowska

10

9

photo (4)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: